Brainspotting

Een van de methodes die ik gebruik is brainspotting, een manier om ‘blokkades’ in je brein te lokaliseren.

Met deze methode is het mogelijk om effectief diverse lichamelijke en/of psychische klachten te behandelen. Waar een heftige levensgebeurtenis of trauma, bepaalde gedachtepatronen of karaktereigenschappen zich hebben ontwikkeld als een blokkade in het brein, kunnen de neurofysiologische processen die daarmee samenhangen worden gelokaliseerd en behandeld.

 

Wat is brainspotting?

Brainspotting is een van de methodieken die ik gebruik binnen individuele begeleiding. Brainspotting is nieuwe vorm van psychotherapie die gebruik maakt van het zelfhelend vermogen van je hersenen. In de therapie worden je oogposities gebruikt om bepaalde hersengebieden (brainspots) te lokaliseren die correleren met innerlijke neurale- en emotionele gemoedstoestanden. Omdat je ogen in direct contact staan met je hersenen, gebruiken we dit als het ware als ingang naar bepaalde hersengebieden die niet optimaal functioneren. Dit zijn vaak gebieden die ‘afgesloten’ zijn na traumatische ervaringen en niet cognitief of verbaal zijn. Hierdoor kun je er met je ‘logische verstand’ meestal niet bij, of lukt het niet ze met praktische inzichten op te lossen. Brainspotting is daarom een krachtige methodiek om in te zetten náást gesprekstherapie voor die thema’s en onderwerpen die niet middels je verstand op te lossen zijn.


Hoe werkt brainspotting?

Soms is het thema of onderwerp waarmee we kunnen brainspotten direct duidelijk, soms komt het na een aantal gesprekken naar voren. Wanneer dit duidelijk is, worden jouw oogposities gelokaliseerd die correleren met de emotionele of lichamelijk gemoedstoestand die dit thema oproept. Door op deze oogposities te focussen wordt er een proces geactiveerd in de hersengebieden (brainspots) die verantwoordelijk zijn voor deze gemoedstoestand. Het brainspotting proces zorgt uit zichzelf op geheel natuurlijke wijze voor verwerking en genezing omdat het brein altijd gericht is op ultieme zelfheling en optimalisatie van haar functies.  

Wat doet brainspotting?

Middels brainspotting is het mogelijk om het helende en progressief-neurale proces te bevorderen dat noodzakelijk is voor het verwerken en oplossen van trauma’s en geestelijk of lichamelijke problemen. Anderzijds kan brainspotting ook ingezet worden voor talentontwikkeling en ter verbetering van geestelijke of lichamelijke prestaties door gericht de vitaliserende activiteiten bevorderen van goed functionerende neurale netwerken. Brainspotting is een geheel onschadelijke methodiek omdat het enkel gebruik maakt van de 100% natuurlijke en  zelfhelende vermogens van je  brein.